Autoschade tijdens je vakantie

Daar sta je in de brandende zon met een niet-Engels-sprekende dame wiens auto je per ongeluk hebt geraakt. Natuurlijk baal je enorm, maar hou je hoofd koel en regel wat er geregeld moet worden. Goed voorbereid op vakantie gaan is dan ook het halve werk. Hieronder wat tips wat je moet doen bij autoschade in het buitenland:

1. Zorg voor een juiste dekking!
Sommige verzekeraars vergoeden minder bij een ongeval in het buitenland. Verschillende verzekeraars hebben een aanvullende autoverzekering, of een speciaal pakket voor mensen die met de auto op vakantie gaan. Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Bel even met je verzekeraar voordat je op vakantie gaat. 

2. Relevante documentatie
Bij een ongeval is het belangrijk om altijd de juiste papieren bij je te hebben. Zo is het belangrijk om altijd je rijbewijs bij je te hebben, je autopapieren, groene kaart en het blanco Europese schadeformulier. Afgezien van de taal is de inhoud van dit formulier in heel Europa hetzelfde. 

3. Maak foto’s!
Je tegenpartij woont niet bepaald in de buurt. Maak dus zoveel mogelijk foto! Hoe meer hoe beter! 

4. Bel de politie bij onenigheid
Heb je een pittige discussie met je tegenpartij? Maar misschien versta je elkaar gewoon totaal niet? Bel dan de lokale politie.

5. Geduld is een schone zaak!
Maak, eenmaal terug in Nederland, een kopie van je schadeformulier (voor eigen administratie) en zet de schade-afwikkeling zo vlug mogelijk in gang bij je verzekeraar. De afwikkeling van je schade gebeurt in Nederland door je verzekeraar, maar tegen de wetten en regels van het land waarin het ongeval plaatsvond.

Natuurlijk heb je even een rotmoment maar je kan er voor de rest niet veel meer aan doen. Geniet dus van de rest van je vakantie!